Kupi ulaznicu

BIT Festival 2023

12. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind in Theatre – Slijepi u kazalištu) Zagreb, 09.10. - 13.10. 2023.

DUŠAN KOVAČEVIĆ: RADOVANKA III

SRBIJA
UDRUŽENJE SLEPIH I SLABOVIDIH SUBOTICA
Udruženje slepih i slabovidih Subotica je osnovano 15.01.1951. godine. Udruženje broji 470-članova i aktivno je u sljedećim područjima: dramska, recitatorska i literarna sekcija, kao i u mnogim sportskim aktivnostima. Uspješnu suradnju imamo sa udruženjima slijepih iz Osijeka, Sarajeva, Pečuja-Mađarska, kao i ostalim udruženjima iz Srbije.

 

AUTORI I GLUMCI

Autor
Dušan Kovačević
Režija, scenografija, kostimografija i izbor glazbe
Branislav Trifković

Igraju
Radovanka III – Karmela Kurtović
Rumenko – Mića Grba
Georgina – Radica Stojčevska
Katica – Tajana Bulajić
Stanislava – Marina Gencel
Jelenče – Ivica Antolović
Kelner – Siniša Zorić
Telohranitelj – Marica Kovačević

NAŠA MALA PRIČA I VELIKA LJUBAV

Saznanje da ćemo nastupiti na BIT-u učinilo nas je najsretnijim ljudima na svijetu, jer smo potvrdili vrijednost onoga što radimo i otkrili mogućnost da svoje talente afirmiramo na jedan novi način.
Prije godinu dana nismo ni sanjali da ćemo zaigrati u nekoj kazališnoj predstavi. Bio je to izazov i sreća koja prati hrabre, ali krenimo redom.
Negdje u zimu 2022. godine moja dobra prijateljica, psihologinja Maja Gvozdenović je imala neku vrstu radionice u “Udruženju slepih i slabovidih Subotica”, i pričala mi je o njenom susretu sa tim divnim i toplim ljudima. Ja sam je odmah pitao:” A zašto ne bi smo sa njima probali napraviti  predstavu?” (sa Majom sam inače surađivao u režiranju par predstava sa djecom s teškoćama u razvoju u ustanovi “Kolevka”. ) Napravili smo sastanak u udruženju sa 7-8 zainteresiranih članova i oni su na kraju ostali. Ja sam već tada, na prvom susretu, imao ideju da radimo Kovačevićev tekst Radovan III. Međutim kroz razgovor sa njima pala mi je na um ideja da ja to sve preokrenem i da dam ženi da mi vodi priču. Tako je nastala Radovanka. I nisam ni malo pogriješio. Čvrsto smo se držali Kovačevićevog teksta, ne koketirajući sa snimkom predstave i divnim maestrom Zoranom Radmilovićem.  Htjeli smo da napravimo našu subotičku Radovanku.  Bez nekih priprema i financijskih sredstava krenuli smo u martu sa prvim probama, sastajali se jednom tjedno u udruženju i na jesen imali premijeru. Ostalo je, za nas, sve legenda.
Sada smo tu, na BIT-u. Jako smo sretni što ćemo se družiti sa Zagrebom, Zagrepčanima i ostalim učesnicima festivala. Vjerujemo da će vam se naša predstava dopasti.
redatelj predstave
Branislav Trifković

trajanje predstave: 70 minuta
jezik: srpski

Kupite ulaznicu