Kupi ulaznicu

BIT Festival 2023

12. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind in Theatre – Slijepi u kazalištu) Zagreb, 09.10. - 13.10. 2023.

Metka Pavšič: NE BOJIM SE NI VRAGA NI MUČITELJA Procesuiranje krijumčarke Melhiorice

SLOVENIJA
METKA PAVŠIČ
u produkciji MJESNOG MUZEJA  IDRIJA
Mjesni muzej Idrija (osnovan 1953. godine) u suradnji s glumicom Metkom Pavšič i autoricom Alenkom Bole Vrabec, 2020. godine odlučio je obogatiti svoj sadržaj kazališnom predstavom o krijumčarki Melhiorci iz 18. stoljeća.
Glumica Metka Pavšič magistrirala je u Ljubljani na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo – oblike govora (Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju - forme govora). U svojoj karijeri surađuje s raznim kazalištima, kao na primjer s Gledališčem slepih in slabovidnih Nasmeh (Kazalište slijepih i slabovidnih Nasmeh), Dramatičnim društvom Idrija 2 (Dramsko društvo Idrija) i Linhartovim odrom (Linhartova scena) Njezina posljednja studijska predstava Vinka Moderndorfera: „Ničesar ne žalim“ izvedena je 137 puta. Nakon toga odlučila je nastaviti s kraćim formama, koje se mogu izvoditi u različitim prostorima.

 

AUTORI I GLUMCI

Autor Alenka Bole Vrabec
Redatelj Mateja Mlačnik
Scenograf Mateja Mlačnik
Kostimograf Lidija Anzelm
Glazba Magdalenca vpije (narodna)
Fotograf Bojan Tavčar
Ostalo umjetničko osoblje:  red. Prof. Tomaž Gubenšek, savjetnik za govor

Igraju:
Metka Pavšič
Marija Terpin Mlinar (uvod)

Predstava započinje kratkom povijesnom prezentacijom prostora, vremena i poznatih činjenica o krijumčarki Melhiorci. Priča se temelji na stvarnim događajima. Obuhvaća središnje elemente kulturne baštine i identitete ovoga kraja: baštinu žive i idrijske čipke. 1731. godina; Idrija; Dvorac Gewerkenegg: Upravno, gospodarsko, sudsko i rudarsko sjedište gospoštije. U dvorcu se odvija sudski proces protiv bande lopova i krijumčara žive. Proces vodi upravitelj rudnika, plemeniti Steinberg, kojem jedna žena zadaje teške glavobolje. Žena, porijeklom iz Šebrelja u Cerkljanskom, koja je uključena u mrežu krijumčara, što joj međutim, ne mogu dokazati. Tvrdoglava kao vol i neuhvatljiva kao jegulja, prema dosad poznatim podacima, najstarija poznata trgovkinja idrijskom čipkom. Žena s mnogo lica, pa tako i ovog koje će nam večeras otkriti. Ponosna, hrabra, nepopustljiva, osjećajna... Marina Melhiorca.
Metka predstavu igra na dijalektu.

Trajanje predstave: 30 minuta
Jezik: slovenski

 

Kupite ulaznicu