Kupi ulaznicu

Marina Petković Liker
Tvoj glas ne govori o ljubavi

Datum 10.02.2022 Lokacija Scena Vidra Vrijeme 20:00 Cijena slobodna prodaja,50,00 kn; grupni posjet, studenti, umirovljenici 40,00 kunakn
Poster: Tvoj glas ne govori o ljubavi 10.02.

O predstavi

“Tvoj glas ne govori o ljubavi” predstava je koja želi progovoriti o nemogućnosti komunikacije, o pokušajima i promašajima, o očekivanjima i predrasudama, o traženju bliskosti kroz riječi i zvuk.  Ne samo između izvođača i mnogostrukih likova koje igraju, već i između pozornice i publike. 

Galerija _DSC8701web _DSC8709web _DSC8717web

Kad zaključujemo o stvarnosti koja nas okružuje, logika nas često navodi da se oslonimo na vizualno i verbalno. Ipak, osim onoga što stoji u slici i u riječi, postoji niz osjetilnih elemenata koji pričaju svoju priču, često suprotnu od one koja se može vidjeti ili iskazati riječima. Ispod riječi, ispod slike, nalazi se ton, linija u glasu koja često proturječi logici i potvrđuje drukčiju stvarnost. Čujem tvoje srce u toj liniji glasa. Govorila bih o ljubavi, ali ne mogu, ti ne čuješ glas. Što se nalazi u toj paralelnoj priči? Ako je pokušamo čuti može nam otvoriti cijeli novi svijet. Ljubav u tom području sasvim je drukčije iskustvo.

O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi? Govori li ljubav sama za sebe? Koliko je nijansi u pokušaju jedne ljubavne priče? Što se sve budi u nama kad stigne poruka osobe s kojom želimo uspostaviti ljubavni kontakt? Koje sve prepreke stoje na putu da nam se usne spoje i da nam se životi uistinu sretnu? Koliko je emocija dovoljno ili dozvoljeno? Na koji način možemo zamotati u riječi ono što nam se čini neiskazivo?

Ova predstava neće odgovoriti na postavljena pitanja. Nema u njoj velike ljubavne priče. Ona je jedna ljubavna igra, jedno zajedničko uranjanje u fragment ljubavnog diskursa koji možda samo asocijativno podsjeća na nešto što ste u životu doživjeli ili što biste mogli doživjeti.

Istovremeno, ova predstava omogućuje drukčije iskustvo gledanja. Dođete. Sjednete. Prepustite se. Oči možete imati zatvorene. Riječi ne morate slušati. Ljubav je teško smjestiti u riječi bez patetike, nemoguće je naći adekvatne riječi za ono što je u nama, u srcu, u tijelu. Ova je predstava nespretno traženje “pravog izraza”. Za onoga tko je izvana - uvijek previše, za onoga tko je iznutra - uvijek premalo…

Četvero izvođača suočava s iskustvom takvog  nesporazuma. Ponekad ne možemo pročitati znakove koje šalje druga osoba, ili nismo svjesni kakve znakove sami odašiljemo kad pokušavamo iskazati kompleksni čvor misli i emocija prema osobi s kojom želimo ući u ljubavni odnos. Izvedba prati strahove, nadanja, čežnje i slutnje rastvarajući razvoj jedne veze, ili možda više veza, osluškujući glasove, riječi i unutarnja previranja.

“Tvoj glas ne govori o ljubavi” predstava je koja želi progovoriti o nemogućnosti komunikacije, o pokušajima i promašajima, o očekivanjima i predrasudama, o traženju bliskosti kroz riječi i zvuk.  Ne samo između izvođača i mnogostrukih likova koje igraju, već i između pozornice i publike. 

Publika je u ovu predstavu uključena kao prijatelj, podržavatelj, ispovjednik i saveznik, stoga ih pozivamo u naš dom, na susret, u naše poruke.

Tvoj glas ne govori o ljubavi jer je previše toga nemoguće izraziti u punoći u kojoj osjećamo.

Maja Sviben i Marina Petković Liker

Autori i glumci

  • autorica i redateljica: Marina Petković Liker
  • koautori i glumci: Ružica Drenski, Marijo Glibo, Dušan Gojić, Anita Matković
  • dramaturginja: Maja Sviben 
  • oblikovatelj zvuka : Luka Gamulin
  • oblikovatelj svjetla : Nenad Lalović
  • scenografkinja i kostimografkinja: Ana Paulić
  • grafičko oblikovanje: kuna zlatica
  • fotografije: Jasenko Rasol
  • inspicijent - David Čavara
  • tehnička podrška - Branko Ostojić, Tea Bešić, Dora Švigir, Petra Sabolek