Kupi ulaznicu

BIT Festival

Poziv na 11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind in Theatre / Slijepi u kazalištu), Zagreb, 27. 09. do 03. 10. 2019.

BITno o BIT-u

BIT je informatički tračak, prvo očitovanje binarnog koda, a onda ritam, pa predvorje bitka, i od 1999. godine festival, jedini kazališni u svijetu, a bit mu je da su glumci koji ga umjetnički uokviruju slijepe ili slabovidne osobe, no ono najbitnije ili najpresudnije jest, da je organizator tog festivala Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život, najstarije kazalište slijepih u svijetu, a mjesto održavanja, hrvatska metropola, Zagreb. 

Kako je financijska potpora spomenutoj maloj tvornici iluzija nesustavna i jedva dovoljna, BIT se morao zadovoljiti neparnim godinama, što znači da ga se u Zagrebu može vidjeti svake dvije godine. On ukrašava zagrebačku ranu jesen, dovodeći mu u goste kazališne grupe slijepih i slabovidnih sa svih strana svijeta, odnosno priušćujući mu „svjetlo duše“, ono nevidljivo u prvi mah, a tako potrebno i tako ozdravljujuće za ljudski duh. 

Da ne bismo izgubili bitno, recimo još samo da je BIT ušao u redovne programe Ministarstva kulture i Grada Zagreba, te da je dio civilizacijskog dosega naše zemlje, kao uostalom i naše kazalište. 

Ako želite dublje uroniti u BITno, pogledajte programe festivala ili vremeplov i sve će vam se učiniti dostižno. 

TO BIT, OR NOT TO BIT! 

Pozivamo Vas na 11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT, koji će se održati od 27. 09. do 03. 10. 2019. u Zagrebu. Osnovne propozicije festivala su:

 1. U ansamblu koji će nastupiti na festivalu mora sudjelovati najmanje 50% slijepih ili slabovidnih glumaca.
 2. Projekt koji se prijavljuje na festival mora biti cjelovečernja kazališna predstava, sa svim reguliranim autorskim pravima
 3. Uz predstavu možete prijaviti performanse ili bilo kakvu kazališnu formu kao rezultat kazališnog istraživanja.
 4. Svaka grupa može sudjelovati i u stručnom dijelu festivala sa svojom radionicom, predavanjem ili prezentacijom.
 5. Na festivalu ne može sudjelovati netko tko ponudi samo radionicu – bez umjetničkog programa, osim ako nije drugačije dogovoreno sa organizatorom.
 6. Manji projekti bit će prezentirani uglavnom u prijepodnevnim satima, dok će cjelovečernje predstave biti izvođene u večernjim terminima.
 7. Grupa koja sudjeluje na festivalu može brojati najviše 15 članova, ako sa organizatorom nije dogovoreno drugačije.
 8. Organizator će snositi troškove boravka od 27.09 do 03.10.2019. te nastupa u Zagrebu, a sudionici će snositi troškove putovanja i transporta scenografije i kostima.
 9. Svi sudionici se odriču bilo kakvih honorara za svoju izvedbu.
 10. Službeni jezik festivala je hrvatski i engleski, a za stručni dio festivala osigurat ćemo prijevod.
 11. Svi sudionici su uz aplikaciju dužni poslati promidžbeni materijal (programska knjižica i plakat), video zapis predstave, te 5 fotografija predstave.
 12. Potvrdu sudjelovanja na festivalu potrebno je dostaviti organizatoru pismenim putem najkasnije do 01.04., kompletnu prijavnu dokumentaciju najkasnije do 01.05.2019. godine.
 13. Nepotpunu prijavnu dokumentaciju nećemo uzimati u obzir.
 14. Prijave će verificirati i eventualno pozitivno odgovoriti na njih rukovoditelj festivala, najkasnije 15 dana po primitku kompletne dokumentacije.

Molimo Vas – u slučaju da poziv prihvaćate, popunite priloženi obrazac, te svoje sudjelovanje uokvirite propisanim uvjetima, ili nam se obratite za dodatne dogovore.

Prijavnica za 11. BIT